DoJo: Oefenruimte

De DoJo, vrij vertaald de plaats waar men de weg beoefent, is de ruimte waar de training plaatsvindt. Hieronder verstaan we de hele ruimte, dus ook de eventueel aanwezige tribunes. De Tatami bestond oorspronkelijk uit biezen matten die vrij hard en ruw waren. De tegenwoordig gebruikte matten zijn stevige maar soepele matten waarover eventueel een zeil is aangebracht.

Oorspronkelijk is de DoJo het voorportaal van de Tempel.

 

Een belangrijk deel van de Japanse krijgskunst is de DoJo Saho. Dit houd meer in dan je correct gedragen, je moet deze vorm van etiquette namelijk ook zien als onderdeel van de mentale training.

Je psychische instelling en gesteldheid bij aanvang en gedurende de training zijn zeer belangrijk. Het bepaalt je uitstraling en houding. Dat is mede bepalend voor de manier waarop de omgeving op jouw zal reageren en voor de wijze waarop je de oefening uit zult voeren. Daarnaast moet je jezelf goed realiseren dat in de DoJo veel krijgskundige handelingen plaatsvinden. Wanneer er geen spraken is van vertrouwen tussen jouw en je trainingspartner, kun je niet het volledige rendement uit je training halen. Daarnaast moet je jezelf bewust zijn van wat je, je trainingspartner(s) aandoet als je niet zeer zorgvuldig met de oefeningen omgaat. Denk hierbij aan het veroorzaken van blessures door onzorgvuldig handelen, maar ook aan het demotiveren van je omgeving tijdens de training. Dit demotiveren kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door bewust incorrect aanvallen of door tegenwerken tijdens het oefenen met een partner als dit niet is afgesproken. In deze situatie heeft de SenSei natuurlijk ook een belangrijke taak.